Spring til indhold
Nyhed

Mange spritbilister om sommeren

29-05-2017

Spritbilisme er aldrig i orden - heller ikke efter et hyggeligt sommerarrangement, hvor der har været alkohol på bordet. Odense Kommune deltager i kampagnen fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, som opfordrer alle med alkohol i blodet til at lade bilen stå. Politiet bakker op med kontrol.

IMAGE

Der sker flere spritulykker med personskade om sommeren end f.eks. i december måned

Hygge på stranden, grill i haven, festival eller byfest. Sommeren byder på mange gode stunder, hvor vi skåler i øl, vin og sjusser. Desværre er der stadig for mange, der vælger at tage bilen hjem bagefter.

Når man ser på ulykkestallene, kan man se, at der sker flere spritulykker med personskade i sommermånederne end i december. Mens de fleste har lært at planlægge, hvordan de kommer hjem fra julefrokosten, kniber det mere med sommerens mange impulsive arrangementer, hvor man lige kører forbi nogle venner og griller eller får nogle øl på strandturen, som man ikke havde regnet med.

- Forhåbentlig får vi en dejlig sommer, hvor der bliver rig lejlighed til at hygge sig ved grillen eller på stranden. Vi skal blot huske at lade bilen stå, når tørsten er slukket i et par øl eller glas vin. Det kan friste at tage bilen, hvis der er tvivl om promillen, men det går ikke. Man bør kun sætte sig bag rattet, hvis man er helt sikker på, at man ikke har fået for meget alkohol. Det er budskabet med kampagnen, som Odense bakker op om, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) fra Odense Kommune.

I juni måned vil rekordmange kommuner derfor minde om, at man bør lade bilen stå, når man har drukket mere end én genstand. Odense Kommune er med i kampagnen "Klar til et pust?" sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Kampagnens budskaber vil man møde i form af en kampagnefilm i tv, på tusindvis af plakater langs vejene og på Facebook: www.facebook.com/stopspritkoersel

Flere bør blande sig

Politiet vil fra den 2.-11. juni sætte ind med ekstra spritkontroller på vejene for at stoppe de bilister, der ikke har forstået kampagnens budskab om at lade bilen stå, selv om man har drukket alkohol.

I Rådet for Sikker Trafik opfordrer man flere til at hjælpe hinanden sikkert hjem. Start med at spørge, hvem der skal køre hjem, før den første øl eller vinflaske åbnes. Det kan være med til at sikre, at flere tænker sig om en ekstra gang og vælger at drikke noget uden alkohol. Er man i tvivl om en person kan køre sikkert hjem, så bør man også blande sig.

- Spritkørsel er hvert år skyld i, at personer kommer alvorligt til skade eller mister livet. Derfor har vi alle et ansvar for, at vores gæster kommer sikkert hjem. Spørg om du skal ringe efter en taxa eller tilbyd overnatning, hvis du er i tvivl, om en af dine gæster kan køre forsvarligt hjem. Det kan være med til at forebygge en alvorlig trafikulykke, når man blander sig, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Baggrund

Set over årene er antallet af spritbilister på vejene faldet. Men der sker desværre stadig for mange ulykker i trafikken på grund af alkohol. Hver ulykke er én for mange.

Politiet har ekstra fokus på spritkørsel i juni og juli måned, hvor der gennemfører flere landsdækkende spritkontroller.

Find fakta om spritkørsel på www.sikkertrafik.dk/stopspritkoersel eller se kampagnefilmen på www.sikkertrafik.dk/spritkoersel

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du møde en familie, der fortæller om den dag, de blev ramt af en tragisk spritulykke. Se videoen "Det opkald, alle forældre frygter": http://po.st/spritulykke

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf. 20 91 10 31

Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik, tlf. 24 96 11 44