Spring til indhold
Nyhed

Det er ok at sige nej tak til alkohol

07-10-2013

Alkohol skal nydes i små mængder, og Sundhedsstyrelsen sætter i årets alkoholkampagne fokus på, hvor svært det kan være at holde fast i alkoholvaner, der ikke er sundhedsskadelige. Hvis du vil have en lav risiko for at blive syg af alkohol, skal du som kvinde kun drikke 7 genstande om ugen eller mindre og som mand 14 genstande eller mindre.

 

Derfor spørger Sundhedsstyrelsen i årets alkoholkampagne: Hvor meget skal der til, før du siger nej tak?

 

Omkring hver tredje har drukket mere end lavrisikogrænsen indenfor den seneste måned. Og flere end 4 ud af 10 har drukket mere end 5 genstande på én gang indenfor den seneste måned. Det viser Sundhedsstyrelsens evaluering af den seneste alkoholkampagne.

 

Det kan skyldes, at det kan være rigtig svært at sige nej til alkohol. Det kan føles uhøfligt at afvise et tilbud om et glas vin, og man kan blive afkrævet gode undskyldninger, hvis man ikke har lyst til at drikke alkohol.

 

”Der skal være plads til, at man siger nej tak til at drikke en øl og i stedet åbner en vand, når man skal fejre en sejr med holdkammeraterne eller ønske kollegerne god weekend ved udgangen af en lang arbejdsuge”, siger sundhedsminister Astrid Krag.

 

”Og vi skal lade være med at afkræve hinanden svar på, hvorfor man sommetider ikke har lyst til at drikke alkohol. Det er eksempelvis en klassiker, at man som kvinde bliver spurgt, om man er gravid, hvis man takker nej til et glas vin i sociale sammenhænge. Den slags bemærkninger kan man godt blive lidt træt af, og de kan også være med til at lægge et unødvendigt pres på den enkelte. Et nej til alkohol skal ikke følges op af en begrundelse. Og man kan sagtens deltage i fællesskabet uden at drikke alkohol”, siger hun.

 

Kun bilkørsel og graviditet accepteres af de fleste (hhv. 94 og 88 procent), som gyldig grund til at takke nej til alkohol. Er man ”bare træt” vil 52 procent synes, at det er en dårlig undskyldning, mens 33 procent synes, det er en dårlig undskyldning ”ikke at have lyst” til at drikke. Og takker man nej, fordi alkohol er usundt, vil 48 procent mene, at det ikke rækker som undskyldning. De holdninger kan gøre det endog meget svært at takke nej til alkohol i sociale sammenhænge. Og konsekvensen er, at mange (ca. hver fjerde) har prøvet at drikke eller servere alkohol, selvom de egentlig ikke havde lyst. De har gjort det, udelukkende fordi det forventes.

 

Odense kommune vedtog den 20. august i år en strategi for mere sundhed og mindre misbrug. Strategien har fokus på at kommunens medarbejdere skal blive gode til at spørge ind til borgernes alkoholforbrug, hvis der er tegn på et problematisk forbrug, så der bliver taget fat om problemerne, inden de vokser sig for store. Odense Kommune deltager derfor aktivt i alkoholkampagnen for at udbrede budskabet om, at det er ok at sige nej tak til alkohol.

 

”Det at sige nej til alkohol må ikke betyde, at man bliver udelukket fra fællesskabet. Jeg bekymrer mig især om de unges forbrug af alkohol, da danske unge har europarekord i druk. For de unge er det vigtigt, at være en del af fællesskabet, så det kan være særligt svært for dem at sige nej. Derfor glæder det mig, at Sundhedsstyrelsen sætter fokus på, at et nej til alkohol bør respekteres”, siger Peter Rahbæk Juel (S), der er rådmand i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Kommunen har placeret kampagnemateriale i de forskellige indgange i kommunen og den 11. oktober kl. 11-16 kan borgerne komme forbi Flakhaven til forskellige aktiviteter. Man kan teste sin viden om alkohol og vinde citygavekort til en samlet værdi af 3000 kr., få drinksopskrifter uden alkohol, prøve en forhindringsbane med promillebriller og møde personale og frivillige som arbejder med alkohol i Odense.