Spring til indhold
Nyhed

Støttestrømpe-træning giver frihed

18-05-2011

Med det rette hjælpemiddel og den rette træning kan det for mange lade sig gøre selv at tage sin støttestrømpe på og af. Derfor har Odense Kommune de seneste par uger tilbudt grundig oplæring og vejledning i brug af en støttestrømpe-påtager til de borgere, hvis eneste hjælp fra kommunen er hjælp til at tage en støttestrømpe på og/eller af.

- Det skulle meget gerne give en følelse af større frihed, fordi du nu ikke længere behøver at vente på, at plejepersonalet kommer og fx hjælper dig med at få støttestrømpen på, inden du kan komme ud af sengen om morgenen og i gang med din dag, fortæller rådmand Jane Jegind (V).

Større livskvalitet og færre ressourcer
Idéen til at træne de ca. 100 borgere kom i forbindelse med Ældre- og Handicapforvaltningens Innovationsprogram, der er lanceret som svar på Odense – en ny virkelighed.

Målet med Innovationsprogrammet er at finde nye løsninger, der fastholder eller forbedre kvaliteten for borgerne og samtidig frigiver ressourcer. Forvaltningen forventer at kunne frigøre 1.7 mio. kr. ved at indføre træning i brug af en støttestrømpe-påtager.

- Det er et lille, men rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan give bedre kvalitet ved at gøre behovet for vores hjælp mindre eller helt fjerne det, udtaler Jane Jegind og fortsætter:

- Det er vigtigt ikke kun for den enkelte, der bliver mere fri, men også for kommunen, der får frigivet medarbejderressourcer. Det handler nemlig langt fra alene om økonomi, men i høj grad om, at vi om få år kommer til at mangle medarbejdere.

Træning i brug af støttestrømpe-påtageren vil fremover være en af del af hjemmeplejens ’Træning som hjælp’.

FAKTA
En støttestrømpe er lægeordineret og ordineres til mennesker med behov at få forberedt blodgennemstrømning – en behandling der kan være uundværlig for mennesker med hævede ben.

I Odense Kommune har ca. 100 borgere alene fået hjælp til at tage en støttestrømpe på og/eller af. De har nu fået træning i at bruge en støttestrømpepåtager, så de helt eller næsten helt kan klare det selv. De borgere, der ikke bliver helt selvhjulpne, vil fortsat få den hjælp, der er brug for.

Yderligere oplysninger

Rådmand Jane Jegind, mobil 20 91 10 31

Annette Wognsen Frederiksen, Ældre- og Handicapforvaltningen, mobil 21 17 24 84