Spring til indhold
Nyhed

Boeing tester ubemandede fly i Odense Lufthavn

17-11-2011

I oktober gennemførte Boeing Research & Technology-Europe en serie testflyvninger af små ubemandede fly (UAV’er) i Odense Lufthavn. Testene indebar nye projekteringsteknologier, som skal gøre de ubemandede fly i stand til at flyve mere forudsigeligt og effektivt.

”Boeing er tilfredse med de fremskridt, vi har nået i forskningen på dette område,” siger Tom Bell, Vice President for Strategy & Business Capture for Boeing Defense, Space & Security. ”Gennem de relationer, vi har opbygget med Odense by og Odense Lufthavn fik vi skabt nogle rammer, hvor Boeing kunne gennemføre eksperimenter, der støtter virksomhedens forsknings- og udviklingsmålsætninger,” siger han.

 

Boeings valg af Odense til testflyvinger hænger primært sammen med, at der er god kapacitet i lufthavnen og plads i luftrummet omkring lufthavnen, hvilket ellers er svært at finde andre steder i Europa. Desuden fremhæver Boeing den gode infrastruktur i og omkring Odense, et forbilledligt samarbejde med myndighederne og en lufthavn, der har håndteret testflyvningerne effektivt og professionelt.

 

”Boeing er i gang med at udvide sin tilstedeværelse i Danmark og styrke sit engagement med kunder, industrielle og offentlige interessenter. Selv om Boeing ingen nuværende planer har om at etablere et permanent UAV-testanlæg i Odense Lufthavn, er vi interesserede i - her i Odense og over hele Danmark - at skabe langvarige, levedygtige partnerskaber med virksomheder, universiteter og forskningsinstitutter, der repræsenterer det ypperste, industrien og videnskab kan tilbyde, når det gælder at finde de rette løsninger for vores kunder,” siger Tom Bell.

 

Udover samarbejdet med Odense Lufthavn har Boeing allerede relationer til de odenseanske virksomheder IFAD og Falck Schmidt Defence Industries. I juli 2009 underskrev IFAD et aftalenotat med Boeing om at udforske mulighederne for at støtte Boeings F/A-18E/F Super Hornets krav til luftangrebs-træningssystemer. Senere samme år underskrev Boeing en aftale med Falck Schmidt Defence Systems om potentielt brug dels af Falck Schmidt-brændselsceller i genbrugsenergidrevne systemer for militærplatforme dels af komplekse Falck Schmidt-komponenter og materialer i Boeings rotorfly-programmer.

 

Formanden for bestyrelsen i Odense Lufthavn, stadsdirektør i Odense, Jørgen Clausen, glæder sig over, at Boeing har fundet Odense Lufthavn egnet til testflyvninger af en flytype med et enormt potentiale.
”Lige nu og her betyder testflyvningerne ikke en helt masse, men på længere sigt kan det vise sig, at Odense Lufthavn har bragt sig i en meget fordelagtig position, fordi markedet for førerløse fly til civile formål er enormt vækstmarked,” siger Jørgen Clausen og peger på, at arbejdspladser i luftfart er meget videnstunge og derfor attraktive.

 

Udviklingsdirektør Mads Graves Larsen fra Udvikling Fyn håber, at testflyvningerne og samarbejdet mellem de udenlandske og danske parter kan danne grobund for flere arbejdspladser i Odense og på Fyn. ”Samtidig har det stor betydning for vores omdømme og Fyns tiltrækningskraft, når en virksomhed som Boeing finder Fyn interessent,” siger udviklingsdirektøren.

Selv om førerløse fly kan bruges militært, har testflyvningerne i Odense kun haft et civilt formål.

 


Pressebriefing:
Torsdag den 17. november 2011 kl. 11.45-12.45 vil Tom Bell fra Boeing, Jørgen Clausen fra Odense Lufthavn og Jan Falck Schmidt fra Falck Schmidt Defence Industries m.fl. være til stede i Odense Lufthavn, Lufthavnvej 131, 5270 Odense N.


Kontakt for yderligere information:

Presseansvarlig, Udvikling Fyn, Jacob Vestergaard, mobil 30 33 36 45

Lufthavnschef Peter Høgsberg, Odense Lufthavn, mobil 26 25 26 45

Bestyrelsesformand, stadsdirektør Jørgen Clausen, mobil 40 43 44 24


Odense Lufthavn er ejet af Odense og Nordfyns kommuner og betjener i 2011 ca. 22 000 passagerer i samarbejde med en lang række flyoperatører. Lufthavnens samlede areal er ca. 170 ha og huser 7 lokale virksomheder samt flyve- og faldskærmsklub. I de forløbende år har Odense Lufthavn været i stærk vækst og især chartertrafikken er vokset eksplosivt. I dag er ca. 100 personer ansat i lufthavnen. I fremtiden vil Odense Lufthavn være Fynboernes foretrukne charterlufthavn, og der arbejdes også på tiltag omkring et eller to internationale rutefly. Odense Lufthavn arbejder desuden på at blive nationalt koordineringscenter for en fremtidig lægehelikopterordning, samt blive Europæisk test- og evalueringscenter for ubemandet fly.