Spring til indhold
Nyhed

En åben snak om angst

17-06-2009
I dag og i morgen bliver odenseanerne inviteret til en snak om angst, når de er på slentretur i gågaden i Odense. Det er kommunens rådgivningstilbud Psyk-Info, der sætter fokus på en psykisk sygdom, som vi normalt ikke taler åbent om, men som 350.000 danskere lider af.

Det kan måske ligefrem være angstprovokerende for nogen at blive konfronteret med en psykisk sygdom midt i gågaden. Men i følge Else Kirk, daglig leder af Psyk-Info, er det helt nødvendigt at komme i dialog med ganske almindelige borgere.

- 350.000 danskere eller ca. hver 17. dansker lider allerede i dag af angst i en eller anden form, og dobbelt så mange vil opleve angst på et tidspunkt af deres liv. Det er med andre ord en sygdom, der rammer rigtig mange danskere. Og så er det en sygdom, der kan ramme os alle, fortæller Else Kirk.

Det tunge tabu
Samtidig ved danskerne ikke særlig meget om angst, ikke mindst pga. af det tabu, der ligger som en tung dyne hen over sygdommen.
- Mange lider i stilhed og tror fejlagtigt, at de ikke kan gøre noget ved angsten. Derfor er det vigtigt at gøre borgerne opmærksomme på, hvad de kan gøre, og hvor de kan søge hjælp og oplysning, hvis de eller deres kære pludselig bliver ramt af angst, fortæller Else Kirk.

Kampagne mod angst
Psyk-Infos kampagne er en del af Psykiatrifondens landsindsats mod angst. Udover kampagnedagene på gågaden i Odense har Psyk-Info også delvist bemandede stande på biblioteket i Banegårdscenteret og på Odense Universitetshospital hele ugen.
Mød Psyk-Info på hjørnet af Vestergade og Klaregade, i dag onsdag fra kl. 11.00 til kl. 15.30 og torsdag fra kl. 11.00 til kl. 17.30 - torsdag vil det bl.a. være muligt at få en snak med daglig leder Else Kirk.

FAKTA om angst
350.000 danskere lever med angst i en eller anden afskygning lige nu og her. Det kan fx være angst for at være alene på offentlige steder (Agorafobi). Angst for at blive negativt vurderet af andre mennesker, særligt i forbindelse med at skulle yde en præstation (Socialfobi). Eller angst for enkelte ting, fx højder, lukkede rum eller edderkopper (Enkeltfobi).
(Kilde: Psykiatrifonden)

Læs mere på psykiatrifonden.dk.

Bonusinfo om Psyk-Info
Oplysning og vejledning er en af hovedopgaverne for Ældre- og Handicapforvaltningens rådgivningstilbud Psyk-Info, der ligger i Klaregade midt i byen og med en åben dør, hvor odenseanerne uden henvisning fra lægen og helt anonymt kan henvende sig.

Udover en åben rådgivning har Psyk-Info bl.a. et korps af brugerlærere, der fx tager ud på uddannelsesinstitutioner og til pårørendearrangementer og fortæller om livet med en psykisk sygdom.

Yderligere oplysninger
Else Kirk, daglig leder, Psyk-Info, mobil 51 16 76 18
Annette Wognsen Frederiksen, kommunikationskonsulent, Ældre- og Handicapforvaltningen, mobil 21 17 24 84