Spring til indhold
Nyhed

Odense blev grønnere til årets havnekulturfestival

03-06-2016

Odense Kommune deltog i årets Havnekulturfestival i weekenden med et grønt storbytelt, hvor naturen blev inviteret ind i byen sammen med nogle af Odenses grønne entusiaster. Der blev presset æblemost og bygget hjem til bierne til den helt store guldmedalje, og odenseanerne bød ind med kreative input til fremtidens grønne Odense.

Grøn storby odense på Havnekulturfestival IMG_0496Ny Odense vil være Danmarks grønneste storby, for grønne byer er bæredygtige byer med øget fysisk og mental sundhed for borgerne.  

 

I år skal der laves en grøn handleplan for, hvordan Odense når dertil i praksis, og derfor valgte Odense Kommune at lave et grønt hjørne til årets Havnekulturfestival. Her blev der sat spot på det grønne i storbyen sammen med nogle af dem, der får bynaturen til at blomstre til hverdag. 

 

Mange idéer fra besøgende
I solskinsvejret ville de besøgende rigtig gerne bidrage med inspiration til handleplanen ved at dele deres grønne favoritsteder.

 

Mange pegede på gamle kendinge som Munke Mose, Eventyrhaven og stierne langs Odense Å, men nye områder som Stige Ø og havnen som rekreative områder blev også sat på kortet. Byboere, som ikke har egen have, ville også gerne være med til at gøre Odense grønnere. De foreslog muligheden for at anlægge fortovshaver med plantekasser op ad egen husfacade, hvor de kunne få plads til at gro deres egne grøntsager, eller taghaver med plads til træer på toppen.

Billede af Odenses grønne stand til havnekulturfestivalen 2016
Odense gøres grøn i fællesskab 
Odense Kommune kan ikke løfte opgaven med at gøre Odense til Danmarks grønneste storby alene og vil derfor rigtig gerne samarbejde med dem, der vil være med til at gøre byen grønnere. Derfor stod Odense Kommune sammen med en masse af Odenses grønne entusiaster, der er med til at få naturen til at blomstre.

Gro Odense havde en stand i det grønne telt. Foreningen har byhaver på Flakhaven og ved Åhaven, hvor de dyrker grøntsager, samler regnvand og planter blomster til bestøverne i fællesskab.  

- Festivalen har fungeret som ny grobund for et grønt netværk med andre grønne folk fra Odense Kommune, Odense Fødevarefællesskab, Bier i Danmark, Fælleshaven Rubra, Landsforeningen Praktisk Økologi, Danmarks Naturfredningsforenings studenterafdeling og Økollektivet. Vi er sikre på, der kommer til at gro rigtig meget i fremtidens Odense!, siger Susan Dam Andersen, formand i Gro Odense.

Gro Odense viste, at man godt kan gå på æblerov i storbyen, og de havde taget 100 kg. æbler og en æblepresser med, så børn og barnlige sjæle kunne opleve processen fra æble til æblejuice.

- Det var hele arbejdet værd, og undervejs fik vi en snak om æbler og nedfaldsæbler, som kan medbringes til den store bydelsæbledyst, der afholdes d. 23. oktober i Åhaven, siger Susan.

For Odense Letbane var det grønne storbytelt på Havnekulturfestivalen også en kærkommen lejlighed til at fortælle om, hvordan letbanen bidrager til at gøre Odense mere grøn – også i bogstavelig forstand. 

- Det var dejligt at opleve den store interesse fra folk og ikke mindst det kreative engagement især fra børnene, der flittigt bidrog med flotte og farverige togdesigns og foldetræer. Stemningen både i teltet og på hele festivalen var fantastisk, siger Rune Bager, chef for nabokommunikation i Odense Letbane. 

Grøn handleplan
De forskellige inputs som Odense Kommune fik med hjem fra de besøgende til festivalen vil inspirere Odense Kommune, når der senere på året skal udarbejdes en handleplan for, hvordan Odense bliver Danmarks grønneste storby. Den grønne handleplan forventes at være færdig i 2017.