Spring til indhold
Luk

Mød en redningshund

05-09-2007


Til en demonstration ved Odense Brandvæsen den 4. september fik grupper der kunne have interesse i redningshundenes arbejde mulighed for se dem i aktion. Der var bl.a. inviteret plejecenterledere, demenskoordinatorer, politikere, Odense Politi og div. interesseorganisationer.

 

Hundene uddannes til at finde overlevende i sammenstyrtede bygninger f.eks. som følge af eksplosioner, terror eller jordskælv samtidig kan de også anvendes til at finde savende personer så som f.eks. demente borgere.

 

Vov vov du er fundet

Med logrende hale viste en redningshund de fremmødte, hvordan den hurtigt og sikkert kunne arbejde sig igennem et stort ruinområde og med høje glam fortælle sin hundefører, at en person lå gemt dybt under murbrokker og støv.

 Redningshunden Jeppe markerer at han har fundet en person under murbrokkerne. Foto: Niels Jørgen Madsen

 

Og skulle nogen have fået den opfattelse, at det kun er for brandfolk, vinduespudsere og andre med hang til højder at kravle på stejle stiger, måtte de nok spærre øjnene op da labradoren Frederik sammen med sin hundefører Jesper Jacobsen trin for trin passerede en stige op til en sammenstyrtning på et tag. Her fik hunden hurtigt færten af en person, der lå fastklemt under tagplader og igen lød højlydte og glade glam ud over området.

 

Labradoren Frederik kravler op af stigen for at afsøge taget, mens hans fører Jesper Jacobsen ser til. Foto: Niels Jørgen Madsen  "Her er en!" lyder det med høje glam på hundesprog. Foto: Niels Jørgen Madsen  

Redningshundene viste også hvordan de i åbent terræn hurtigt kunne finde frem til en person der havde gemt sig i en parkeret bil og en anden i et tæt buskads, mens nogle tabte nøgler og en pung blev opsnust af schæferen Bugsy og sikkert leveret tilbage til hundeføreren Morten Neye.

 

 Redningshunden Bugsy afsøger et felt efter tabte nøgler. Foto: Niels Jørgen Madsen

Værsgo far her er den tabte pung! Foto: Niels Jørgen Madsen

 

Fra åbreden kunne gæsterne se den snart 9 år gamle redningshund Indy, der bl.a. har været udsendt til jordskælvet i Iran i 2003, foretage en eftersøgning af å skrænten. Her fandt den en person i vandet, som efterfølgende blev redet i land og genoplivet af et redningshold.

 

Redningshunden Indy har fundet en figurant i åen og gør indtil redningshundeføreren når frem. Foto: Niels Jørgen Madsen  

Niels Jørgen Madsen, der er funktionschef for Odense Kommunale Ældreplejes Service var imponeret over hundenes arbejde:

- Man kunne se, at hundene var glade for arbejdet og glade for at finde de mennesker, der var gemt i terrænet, bygninger eller biler, og jeg er ikke i tvivl om, at netop den positive træning hundene har fået i at være glade og venlige hunde er en meget stor fordel, hvis de f.eks. skal lede efter en bortkommen dement beboer fra et plejecenter.

 

Niels Jørgen Madsen ville ikke være betænkelig ved at indsætte redningshundene i eftersøgning efter en savnet beboer, hvis det en dag skulle blive aktuelt:

- Hundeførerne og hundene har fået en meget professionel uddannelse, hvilket også er bevist ved at de har kunnet bruges i større eftersøgninger både her i landet og i udlandet, så jeg vil være helt tryg ved, at vi i givet fald vil få professionel og kompetent hjælp af hundene og hundeførerne fra Odense Brandvæsen.

 

 

Få besøg af redningshundene

Redningshundene kommer gerne ud og viser hvad de kan mens førerne fortæller om deres arbejde f.eks. i forbindelse med en pårørendedag på et plejecenter, et åbent hus arrangement eller lignende.

 

Nærmere information kan fås ved redningshundeinstruktør:
Nanna Vester på telefon: 20 70 77 80

 
PRINT
Tilføj link i FacebookTilføj link i TwitterFøj til favoritterSend til en ven|Vis flere muligheder