Spring til indhold
Luk

Auschwitz dagen 2007

22-01-2007


Den 27. januar 2003 markerede Danmark for første gang Auschwitz-dag. Dagen har taget navn efter den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i Polen, som blev befriet af sovjetiske tropper den 27. januar 1945. Auschwitz ses i dag som et symbol på de unævnelige lidelser, som racistiske ideologi-er og totalitære regimers overgreb kan føre til.

 

Formålet med Auschwitz-dagen er at mindes det 20. århundredes folkedrab samt diskutere de etiske og politiske udfordringer som folkedrab og politiske massedrab stiller os overfor. Auschwitz-dagen den 27. januar er ikke alene en dansk mindedag. En lang række andre lande minder også ofre for Holocaust og andre folkedrab.

 

Efter 1945 erklærede det internationale samfund, at lignende forbrydelser mod menneskeheden aldrig skulle ske igen, men tiden har vist, at dette løfte ikke blev holdt. Etniske udrensninger og masseudryddelser finder sted overalt i verden; Cambodja, Rwanda og Bosnien og senest Darfur i Sudan vidner om, at kampen mod disse forbrydelser ikke er slut.

 

Med økonomisk støtte fra Undervisningsministeriet tilbyder Skoletjenesten om Odenses historie 1940-45 på byens vegne følgende arrangementer:                     

 

Lørdag den 27. januar kl. 14 i Rådhusets Festsal

  • Velkomst ved Rådmand Jane Jegind
  • Oplæg om folkedrabet på jøderne ved lektor lektor Therkel Stræde, S.D.U.
  • Oplæg om folkedrabet i Rwanda. Forfatteren Øjvind Kyrø

Der bliver mulighed for dialog med oplægsholderne, som er særligt forpligtet på årets tema for Auschwitz - dagen: før folkemord - hvorfor kunne det ske?

 

Arrangementet krydres med musikalske indslag fra Odense Musikskole og musikskolen i Schwerin.

 

Der serveres forfriskninger i en indlagt pause.

 

Gratis adgangskort fås ved henvendelse til Skoleafdelingen på telefonerne 65 51 51 53 og 65 51 51 30 eller lbl@odense.dk og hkh@odense.dk.

PRINT
Tilføj link i FacebookTilføj link i TwitterFøj til favoritterSend til en ven|Vis flere muligheder